Recepty pre teplovzdušné fritézy – ukážeme tie najlepšie

Mnoho ľudí má predsudky a obavy kúpiť si teplovzdušnú fritézu, pretože sa boja, že tento moderný domáci spotrebič zostane v ich kuchyni nevyužitý.

Ako ukázal náš veľký test teplovzdušných fritéz, na domácom trhu je dnes k dispozícii mnoho rôznych modelov, vďaka čomu si môžete vybrať z množstva typov s rôznym vzhľadom a hlavne funkciami.

Väčšina z nás sa asi zhodne na tom, že tieto kuchynské spotrebiče by boli populárnejšie, keby okrem spájania ich so zdravším spôsobom prípravy jedál, boli spomínané aj s konkrétnymi receptami, na prípravu jedál. Tie by vám pomohli pri rozhodovaní či fritézu kúpiť a zistili by ste na čo všetko sa dá využiť.

Preto sme sa rozhodli pripraviť niekoľko veľmi jednoduchých receptov, ktoré vám ukážu, koľko rôznych jedál sa dá pomocou teplovzdušnej fritézy pripraviť.

Pečené kuracie stehná v teplovzdušnej fritéze

Väčšina ľudí miluje pečené kuracie stehná. Preto považujeme za vhodné zaradiť tento recept medzi prvými a ukázať vám, ako sa toto jedlo dá pripraviť v teplovzdušnej fritéze. Jeho príprava je oveľa jednoduchšia ako tradičný spôsob, na ktorý ste boli doteraz zvyknutí.

Ingrediencie

  • 1kg kuracích stehien
  • 2 polievkové lyžice oleja na varenie
  • korenie podľa chuti

Postup

Ak chcete upiecť chutné pečené kuracie stehná vo fritéze takmer bez oleja, je dôležité mäso správne pripraviť. Namarinovať mäso zmesou korenia a nechať ho odstáť v chladničke sa odporúča ešte večer predtým ako ho budete fritovať. Podobný výsledok ale dosiahnete aj vtedy, ak to urobíte 30 – 40 minút pred pečením.

Pred vložením stehien do zariadenia potrite mäso dvoma lyžicami oleja na varenie. Môžete si pripraviť aj marinádu z oleja na varenie a zo zmesi korenín. Položte stehná na varnú plochu teplovzdušnej fritézy. Nastavte teplotu na 180 °C a kurča sa za 30-35 minút upečie do chrumkavej zlatohnedej farby.

Príprava mrazených hranolčekov v teplovzdušnej fritéze

Kuracie stehná nebudete jesť bez prílohy. Jesť ich s chlebom nie je zrovna najzdravšie, preto môže byť užitočné naučiť sa v teplovzdušnej fritéze pripravovať aj prílohy. Možnosti sú takmer nekonečné, ale jednou z najjednoduchších a najrýchlejších možností je použitie teplovzdušnej fritézy na prípravu hranolčekov.

Ingrediencie

  • 1 balenie mrazených hranolčekov
  • soľ a iné koreniny podľa chuti

Postup

Výhodou mrazených hranolčekov v porovnaní s čerstvo nakrájanými zemiakmi je, že nemusíte pridávať ďalší olej, hoci aj pri čerstvých zemiakoch stačí pridať maximálne 2-3 polievkové lyžice, takže finálny výsledok zaručene nebude nasiaknutý olejom. Prvým krokom pri vyprážaní v teplovzdušnej fritéze je predhriatie zariadenia na 200 stupňov Celzia.

Po predhriatí fritézy nasypte hranolčeky do koša fritézy. Množstvo samozrejme závisí od veľkosti koša a od toho, pre koľko ľudí chcete hranolčeky pripravovať. Potom už len stačí raz za 5 minút dôkladne pretrepať obsah koša počas maximálnej doby prípravy 15 – 20 minút, aby sa všetky zemiaky dôkladne prepiekli. Keď sú hotové, dochuťte ich soľou a môžete podávať.

Pečenie chleba v teplovzdušnej fritéze

Dôkazom toho, že v teplovzdušnej rúre sa dajú pripraviť mnohé jedlá a potraviny, je aj to, že sa v nej dá upiecť chleba, ktorý môže byť oveľa zdravší ako ten kupovaný v obchode. Môžete ho pripraviť napríklad z celozrnnej múky.

Ingrediencie

  • 125 g celozrnnej hladkej múky
  • 25 g masla
  • 50 ml mlieka
  • 2-3 g droždia
  • 1 žĺtok
  • cukor a soľ podľa chuti

Postup

Prvým krokom pri pečení chleba v teplovzdušnej fritéze je dôkladné premiešanie uvedených ingrediencií v miske. Keď máte vypracované jednotné cesto, vložte ho do misy a nechajte ho chvíľu prikryté kysnúť na teplom mieste.

Medzitým zistite, či je vo vašej teplovzdušnej fritéze samostatný plech na pečenie, či už na chlieb alebo koláče. Ak nie, použite kôš fritézy. Trochu ho namažte maslom a potom doň vložte cesto. Dobrú hodinu po vymiesení trochu narežte vrchnú časť cesta, potom ho vložte do fritézy a pečte pri teplote 200 °C.

Najskôr ho nechajte vo fritéze piecť 10 minút, potom vrch potrite trochou masla a vráťte naspäť. Pečte ďalších 10 – 15 minút pri konštantnej teplote, fritézu potom vypnite a nechajte cesto niekoľko minút odstáť. Vyberte ho, nechajte vychladnúť a môžete vašej rodine pripraviť napríklad domáci chlieb s džemom.

Príprava mäsových guliek v teplovzdušnej fritéze

V teplovzdušnej fritéze môžete samozrejme ľahko pripraviť aj bežné jedlá, ako sú napríklad mäsové guľky, ktoré môžete podávať práve s chlebom alebo hranolkami, o ktorých sme písali vyššie.

Ingrediencie

  • pol kila mletého mäsa
  • 2 žemle
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • 1 vajce
  • korenie podľa chuti (napr. červená paprika, rasca, soľ a korenie)

Postup

Najprv nakrájajte cibuľu a orestujte ju na sporáku na veľmi malom množstve oleja, kým nie je sklovitá. Keď je cibuľa hotová, namočte dve žemle do vody a vyžmýkajte z nich čo najviac prebytočnej vody, aby boli len vlhké.

Cibuľu a mokré žemle spolu premiešajte, pridajte mleté mäso, cesnak, okoreňte podľa chuti a nakoniec vmiešajte vajce. Zmes veľmi dôkladne premiešajte prstami rúk.

Na pekáč teplovzdušnej fritézy dajte lyžicu oleja a rovnomerne ho rozotrite.

Malé guľôčky vložte do fritézy tak, aby medzi nimi mohol prúdiť vzduch, a jemne ich potrite olejom. Keď je fritéza naplnená, mäsové guľky pečte pri 180 °C približne 20 až 25 minút. Čas sa o niečo môže líšiť v závislosti od výkonu zariadenia. Malé guľky sú pripravené na konzumáciu hneď po vychladnutí.

Príprava vyprážaných rezňov v teplovzdušnej fritéze

Vyprážané rezne sú pre väčšinu slovenských rodín neodmysliteľnou súčasťou nedeľného obeda, po ktorom však bude v dome ešte niekoľko dní cítiť olej. Okrem prípadov, keď sa pripravuje v teplovzdušnej fritéze, pretože aj na to je tento kuchynský pomocník ideálny!

Ingrediencie

  • 8 plátkov bravčového karé
  • pol litra mlieka
  • pšeničná múka hladká
  • 2 vajcia
  • strúhanka
  • soľ a korenie

Postup

Tajomstvo skutočne chutných vyprážaných rezňov spočíva v tom, že ho začneme pripravovať večer pred pečením. Namočíme mäso do mlieka a vložíme do chladničky. Na druhý deň ráno ho vyberieme, plátky osušíte a dôkladne nakrájame. Potom ich podľa chuti osolíme a okoreníme.

V miske rozbijeme dve vajcia, ktoré rozšľaháme, osolíme podľa chuti, prípadne pridáme mlieko a múku a v tejto zmesi plátky obaľujeme. Do ďalšej misky vysypeme strúhanku a plátky v nej z oboch strán obalíme. Keď sú obalené, vložíme ich do samostatnej misy a každý plátok jemne štetcom potrieme olejom alebo nastriekame olejovým sprejom.

Fritézu nastavíme na 180 °C a vložíme do nej kúsky mäsa. Nemusíte ich vkladať po jednom, kľudne môžete vložiť 2 – 3 kúsky naraz. Najprv ich smažíme 10 minút, potom ich otočíme a smažíme ďalších 10 minút. Chutné vyprážané mäso je pripravené na podávanie a konzumáciu. A to všetko bez nepríjemného zápachu oleja v dome.

Príprava zemiakových krokiet so syrom v teplovzdušnej fritéze

Ak hľadáte ľahké, rýchle jedlo či malé občerstvenie pre neohlásených hostí, ktoré je nielen rýchle, ale aj chutné a sýte, potom sú zemiakové krokety so syrom tou pravou voľbou.

Ingrediencie

  • 0,6 kg zemiakov
  • 200 g syra
  • 100 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • maslo
  • strúhanka
  • 2 lyžice oleja
  • soľ a iné korenie podľa chuti

Postup

Najprv ošúpeme a nakrájame zemiaky a uvaríme ich v mierne osolenej vode. Po uvarení vodu scedíme a zemiaky roztlačíme pučidlom na zemiaky alebo vidličkou. Pridáme lyžicu masla. Kým hmota chladne, rozšľaháme do nej vajce, prisypeme múku a dôkladne premiešame.

Následne nakrájame syr na malé kocky s rozmermi približne 1 x 1 cm. Zemiaková zmes sa medzitým zmení na cesto, takže z nej môžeme vytvoriť malé guľky. Vezmeme si polievkovú lyžicu zmesi, do ktorej v dlani, do stredu vložíme syr a vytvarujeme ju do guľôčky. Tieto krokety obalíme v zmesi strúhanky, pridáme pár kvapiek rastlinného oleja a pečieme pri 200 °C dozlatista.

Príprava zeleninových karfiolových placiek v teplovzdušnej fritéze

Ak nemáte chuť na mäso a chcete si pripraviť rýchlu zeleninovú pochúťku, karfiolové placky u vás doma určite zabodujú a celá rodina si bude oblizovať prsty.

Ingrediencie

  • 1 hlava karfiolu
  • 1 vajce
  • 100 g parmezánu
  • 100 g syra čedar
  • pažítka
  • strúhanka
  • 2 lyžice oleja
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

Karfiol nakrájajte, očistite a ružičky karfiolu uvarte v mierne osolenej vode. Keď sú dostatočne mäkké, rozmixujeme ich na pyré, pridajte dva druhy syra, rozšľahané vajce, podľa chuti osoľte, pridajte korenie a nasekanú pažítku. Potom zmes dôkladne premiešajte.

Z tejto hmoty polievkovou lyžicou vytvarujte malé placky a obaľte ich v strúhanke zmiešanej s olejom. Tieto guľky smažte v teplovzdušnej fritéze vyhriatej na 200 °C asi 10 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu. Podávajte ich s dipom. Sú výborným predjedlom alebo snackom.

Príprava plnených hríbov Portobello v teplovzdušnej fritéze

Ak chcete ľahko pripraviť chutnú bezmäsitú pochúťku, ktorá je ideálna ako hlavný chod a dá sa pripraviť v teplovzdušnej fritéze, potom stojí za to vyskúšať recept na plnené hríby Portobello.

Ingrediencie

  • 8 hríbov Portobello
  • 200 g slaniny
  • 300 g ovčieho syra
  • 1 vajce
  • 1 cibuľa
  • soľ a víno podľa chuti

Postup

Prvým a najdôležitejším krokom je dôkladné očistenie hríbov. Očistíme ich od nečistôt, odstránime zeminu, odrežeme stonky a v tomto stave ich trochu osolíme. Cibuľu a slaninu nakrájame na malé kúsky, zmiešame so syrom, rozšľaháme vajce a lyžicou naplníme hríby zmesou. Potom ich pečieme v rozpálenej fritéze pri teplote 180 stupňov Celzia. Plnené hríby by mali byť hotové do 20 minút.

Príprava sladkých plnených taštičiek v teplovzdušnej fritéze

Ak máte radi chutné sladké pečivo, môžete vyskúšať sladké plnené taštičky z lístkového cesta.

Ingrediencie

  • lístkové cesto
  • džem (čokoládový, čerstvé ovocie podľa chuti)
  • vajcia

Najskôr si rozvaľkáme lístkové cesto, z ktorého vykrajujeme malé štvorce s rozmermi približne 7 × 7 cm. Do stredu každého z nich dáme sladkú náplň – môžeme použiť čokoládový krém, čerstvé ovocie alebo obyčajný džem – a potom štyri rohy štvorca z lístkového cesta preložíme k stredu a zlepíme ich.

Najdôležitejšie je cesto dobre zalepiť. Potrite ho rozšľahaným vajíčkom a pečte 10 minút v teplovzdušnej rúre vyhriatej na 200 °C. Pre lepší výsledok je vhodné ich pred pečením popichať vidličkou. A máme rýchly a chutný dezert!

5+1 chutných zeleninových receptov na prípravu v teplovzdušnej fritéze

Príprava zeleniny v teplovzdušnej fritéze je jedným z najlepších možných využití tohto zariadenia. Nielenže jedlo bude mať dokonalú štruktúru, ktorá bude chrumkavá na povrchu a dobre prepečená vo vnútri, ale ušetríte aj veľa času! Jedlá sú totiž pripravené dvakrát rýchlejšie ako v bežnej rúre. A v mnohých prípadoch môžete dokonca vynechať predhrievanie. V neposlednom rade je pripravené jedlo zdravé, pretože nepoužívate takmer žiadny olej.

Všeobecné tipy na prípravu dokonalej zeleniny 

Ak budete dodržiavať nasledujúce odporúčania, zaručene získate chutný výsledok:

  • Zeleninu nakrájajte na rovnako veľké kusy, aby ste zabezpečili jej rovnomerné prepečenie.
  • Nepoužívajte príliš veľa oleja.
  • Zeleninu neukladajte príliš blízko seba, vždy ju ukladajte v jednej vrstve s odstupom medzi jednotlivými kúskami.
  • Košík v polovici varenia pretrepte.

Vo všeobecnosti sa v teplovzdušnej rúre môže variť akákoľvek zelenina, či už ide o čerstvú alebo mrazenú zeleninu, ale niektoré textúry si vyžadujú iný spôsob prípravy. Nemusíte sa obávať, že niečo nebude možné pripraviť v teplovzdušnej fritéze, pretože väčšina z nich už vie smažiť, grilovať, ohrievať a dokonca aj sušiť! Poďme zistiť, na čo všetko sa hodí naša fritéza. Nebojte sa experimentovať! 

Ľahko pripraviteľné, rozmanité zeleninové recepty 

Zeleninové kolieska

Toto je veľmi ľahko pripraviteľná zeleninová príloha a je skvelá k akémukoľvek jedlu. Je chutná a sýta zároveň.

Ingrediencie (pre 4 osoby)

  • 1 červená paprika
  • 1 červená cibuľa
  • 2 šálky ružičkového kelu
  • 1 veľká cuketa
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1 čajová lyžička cesnakového prášku
  • ½ čajovej lyžičky cibuľového prášku
  • ½ čajovej lyžičky oregana
  • 1 čajová lyžička soli
  • ½ čajovej lyžičky čierneho korenia

Príprava

Papriku, cibuľu a cuketu nakrájajte na malé kocky a ružičkový kel pozdĺžne prekrojte na polovicu. Potom ich vložte do veľkej misy spolu s koreninami a dobre premiešajte.

Predhrejte teplovzdušnú fritézu na 190 °C.

Zeleninu rozložte do koša fritézy v jednej vrstve. Pečte 10-15 minút. V polovici cyklu zatraste košom, aby sa rovnomerne prepiekla.

Po upečení podávajte s mäsom, rybou alebo inou pečenou zeleninou.

Pečený karfiol

Pre mnohých ľudí je karfiol nie veľmi obľúbenou zeleninou. Ak ho však pripravíte podľa tohto receptu, určite si ho obľúbite! Odporúčame ho aj ako zdravý snack.

Ingrediencie (pre 4 osoby)

  • 1 malá hlávka karfiolu
  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1 čajová lyžička červeného chilli
  • ¼ čajovej lyžičky kurkumy v prášku
  • ½ čajovej lyžičky cesnakového prášku
  • soľ a korenie (podľa chuti)
  • limetka na pokvapkanie
  • čerstvý koriander (nepovinné)

Príprava

Karfiol nakrájajte na malé alebo stredne veľké ružičky. Dajte pozor na to, aby boli približne rovnako veľké, aby sa rovnomerne upiekli.

Nakrájaný karfiol vložte do stredne veľkej misy. Pridajte olivový olej a korenie. Dobre premiešajte.

Predhrejte teplovzdušnú fritézu na 200 °C. Do koša fritézy vložte ochutený karfiol v jednej vrstve. Aj keď máte miesto na viac ako jednu vrstvu, neukladajte ich na seba, ale smažte ich po častiach. Môžete ich postriekať olivovým olejom, ale nie je to nevyhnutné.

Karfiol pečte pri 200 °C 12 – 15 minút, kým nie je zlatohnedý a chrumkavý. V polovici pečenia zatraste košíkom!

Po upečení ho položte na tanier, pokvapkajte limetkou, posypte nasekaným koriandrom a pripravte si dip na namáčanie. Najlepšie je jesť ho čo najskôr po upečení. Vtedy je najchutnejší!  

Nadýchané cícerové guľky so sladkokyslou omáčkou

Toto jedlo z cícerových guľôčok, ktoré si zvyčajne obľúbia aj milovníci mäsa, sa pridáva k radom vegánskych receptov bohatých na bielkoviny.

Ingrediencie (na 2 porcie)

Na dip:

  • 1 šálka bieleho jogurtu
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 1 polievková lyžica medu
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky korenia
  • 1/2 čajovej lyžičky červenej papriky

Na cícerové guľky:

  • 1 plechovka cíceru
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky cesnakového prášku
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru
  • 1 veľké vajce
  • 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/2 šálky nasekaného čerstvého koriandra
  • 2 zelené cibule nakrájané na tenké plátky

Príprava

Predhrejte teplovzdušnú fritézu na 200 °C.

Zmiešajte prísady na omáčku v malej miske a nechajte ich v chladničke odležať až do podávania.

Umyte a osušte cícer, potom ho spolu s koreninami rozmixujte v mixéri alebo kuchynskom robote do hladkej a krémovej konzistencie. Pridajte vajce a sódu bikarbónu a mixujte na najvyššej rýchlosti, kým sa nevytvorí hladká zmes. Preneste do misky a vmiešajte koriander a zelenú cibuľku.

Pomocou dlaní vytvarujte zo zmesi guľky alebo placky veľké asi ako polievková lyžica. Takto vytvarované placky sú pripravené na vloženie do košíka a fritovanie. Postriekajte ich olejovým sprejom a pečte asi 5-6 minút dozlatista.

Podávajte s dipom z chladničky.

Sladké zemiaky plnené zeleninou a syrom

Ak hľadáte ľahko pripraviteľné a sýte jedlo, tento recept musíte vyskúšať!

Ingrediencie (pre 4 osoby)

  • 2 stredne veľké sladké zemiaky
  • 1 čajová lyžička olivového oleja
  • 2 šálky špenátu
  • 1 šálka strúhaného syra čedar
  • 1 zelená cibuľa
  • 1/4 šálky čerstvých čučoriedok
  • 1/3 šálky pekanových orechov
  • 2 lyžice masla
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky korenia

Príprava

Predhrejte teplovzdušnú fritézu na 200 °C. Zemiaky zvonka potrite olejom a položte ich na plech v koši zariadenia. Smažte ich približne 30 – 40 minút, kým zemiaky nezmäknú. Keď sú hotové, vyberte ich a počkajte, kým trochu vychladnú.

Kým sa zemiaky pečú, nakrájajte zelenú cibuľu na menšie kúsky a čučoriedky na kúsky. Ak chcete pridať pekanové orechy, pomocou mažiara alebo tĺčika ich rozdrvte na malé kúsky a opražte. Špenát uvarte v pare a šťavu dobre sceďte.

Keď zemiaky vychladnú, pozdĺžne ich prekrojte na polovicu. Vydlabte vnútro a nechajte  z neho asi ¼. V miske roztlačte vydlabané zemiaky vidličkou, pridajte špenát, ¾ šálky syra, cibuľu, čučoriedky, pekanové orechy, maslo, soľ a korenie. Premiešajte a lyžicou vložte naspäť do zemiakových šupiek.

Znížte teplotu na 180 °C. Umiestnite plnené zemiaky rozrezanou stranou nahor na plech v koši fritézy. Pečte 10 minút. Posypte zvyšným syrom a pečte ďalšie 1 – 2 minúty, kým sa syr na povrchu nerozpustí.

Dobrú chuť!

Zapečené avokádové taco

Tento recept, ktorý má korene v mexickej kuchyni ľahko rozžiari aj tie najnudnejšie pracovné dni.

Ingrediencie (pre 4 osoby)

Na náplň:

  • 2 šálky čerstvej kapusty alebo zmesi šalátových listov
  • 1/4 šálky nakrájaného čerstvého koriandra
  • 1/4 šálky obyčajného gréckeho jogurtu
  • 2 polievkové lyžice limetkovej šťavy
  • 1 čajová lyžička medu
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého korenia chipotle
  • 1/4 čajovej lyžičky korenia

Na avokádo:

  • 1 vajce
  • 1/4 šálky kukuričnej múky
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky cesnakového prášku
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého korenia chipotle
  • 2 stredne veľké avokáda
  • olivový olej v spreji na varenie

Na servírovanie

  • 8 tortilla placiek
  • 1 stredne veľká paradajka
  • strúhaný biely syr (nepovinné)

Príprava:

Zmiešajte jogurt s limetkovou šťavou, medom, soľou a dvoma druhmi korenia. Prikryte a nechajte v chladničke až do podávania, aby sa chute spojili.

Predhrejte fritézu na 200 °C. V hlbokej miske rozšľahajte vajcia. V ďalšej hlbokej miske zmiešajte kukuričnú múku, soľ, cesnakový prášok a papriku chipotle. Mäkké zrelé avokádo ošúpte, nakrájajte na plátky a jeden plátok po druhom obaľte najprv vo vajíčku, a potom v zmesi kukuričnej múky, tak, aby sa každý kúsok dobre obalil.

Plátky avokáda poukladajte v jednej vrstve vedľa seba na plech v koši fritézy a na vrch nastriekajte sprej s olivovým olejom. Smažte ich približne 3 – 4 minúty dozlatista. 

Po upečení ich vložte do tortilla placiek, na ktoré poukladajte kapustovú/šalátovú zmes a na vrch nasypte nakrájané paradajky, koriander a biely syr.

Domáce zemiakové lupienky

Ak hľadáte občerstvenie na posedenie pre priateľov alebo večerné sledovanie filmu, týmito domácimi čipsami nič nepokazíte.

Ingrediencie (6 porcií)

  • 2 veľké zemiaky
  • Olivový olej v spreji
  • ½ čajovej lyžičky morskej soli
  • Čerstvá petržlenová vňať (voliteľné)
  • Parmezán (nepovinné)

Príprava

Rozohrejte teplovzdušnú fritézu na 180 °C. 

Pomocou ručného krájača (mandolíny) alebo škrabky na zeleninu nakrájajte zemiaky na veľmi tenké plátky. Vložte ich do veľkej misy a pridajte dostatok studenej vody, aby boli ponorené. Nechajte namočené 15 minút a dajte odkvapkať. Potom pridajte rovnaké množstvo studenej vody a opäť namočte na 15 minút. Namáčanie je potrebné na to, aby sa zo zemiakov dostal prirodzený škrob, čo zabezpečí to, že budú skutočne chrumkavé.

Zemiaky sceďte, položte ich na papierové utierky alebo čistú utierku a osušte. Postriekajte ich olejom na varenie a osoľte. 

Potom ich v jednej vrstve poukladajte na plech v koši fritézy. Smažte 15 – 17 minút, kým nebudú chrumkavé a zlatohnedé, pričom ich každých 5 – 7 minút otočte. Ak sú plátky zemiakov mäkké, vráťte ich do rúry. Je možné, že ich bude potrebné piecť dlhšie, ako je odporúčaný čas, preto počas pečenia priebežne kontrolujte ich konzistenciu. 

Keď sú hotové, posypte ich nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou a na vrch nastrúhajte trochu parmezánu.

Vegánske recepty, ktoré jednoducho pripravíte v teplovzdušnej fritéze

Bezmäsité stravovanie je čoraz populárnejšie aj u nás. Mnohí ľudia zostávajú pri vegetariánskej strave, ale čoraz viac ľudí prechádza na ešte prísnejšiu, vegánsku stravu. Tá neobsahuje ani také zložky, ako je mlieko alebo vajcia.

Ak nemáte s vegánstvom veľké skúsenosti, môžete mať problémy s výživou a príjmom dostatku minerálov a vitamínov, preto sa na to zo začiatku treba viac zamerať. Nižšie uvedené recepty sú určené pre tých z vás, ktorí chcú pripravovať vegánske jedlá pomocou teplovzdušnej fritézy.

Vyprážaná tekvica

Mnoho ľudí verí, že vyprážané jedlá sa nedajú pripraviť vegánskym spôsobom, pretože si myslia, že bez vajec to nejde. V dnešnej dobe už ale existujú skvelé vegánske alternatívy, ktorými sa to všetko dá nahradiť.

Ingrediencie:

  • veľká tekvica
  • 200 g cícerovej múky
  • 4dl kokosového mlieka (alebo iného rastlinného mlieka podľa chuti)
  • 1 lyžička cesnakového prášku alebo celý prelisovaný cesnak
  • 1 polievková lyžica cibuľového prášku alebo na drobno pokrájaná cibuľa
  • 1 polievková lyžica pivovarských kvasnicových vločiek
  • 250 g strúhanky
  • soľ a korenie podľa chuti

Príprava:

Prvým krokom je zmiešať všetky suché ingrediencie – okrem strúhanky – s kokosovým mliekom. Pohrajte sa s pomermi, kým nedosiahnete konzistenciu približne ako cesto na palacinky. Nechajte túto zmes chvíľu odpočívať.

Medzitým ošúpeme tekvicu – dá sa použiť akákoľvek iná zelenina, napríklad cuketa alebo karfiol – a nakrájame ju na plátky hrubé aspoň centimeter. Tieto plátky namočte do pripravenej zmesi, obaľte v strúhanke a vložte do teplovzdušnej rúry na plech, ktorý ste predtým postriekali trochou oleja.

Nastavte rúru na 200 °C. To bude stačiť na to, aby ste veľkú porciu pripravili bez nepríjemného zápachu oleja za 20 minút. Konečný výsledok bude príjemne chutný a chrumkavý.

Zeleninové hranolčeky

Zeleninové lupienky sú jedným z najobľúbenejších vegánskych jedál, ktoré mnoho ľudí konzumuje ako prílohu alebo samostatne aj bez toho, aby boli vegáni. Sú mimoriadne zdravé, veľmi výživné, bohaté na vlákninu a vitamíny, neobsahujú mäso a tiež sa dajú pripraviť v teplovzdušnej fritéze.

Ingrediencie:

  • 2 kusy čerstvej červenej repy
  • 2 hrubé mrkvy
  • 2 – 4 kusy topinamburu
  • 1 – 2 sladké zemiaky
  • soľ, korenie a iné koreniny podľa chuti

Príprava:

Najdôležitejším a najzdĺhavejším krokom pri príprave je dôkladne ošúpať všetku zeleninu, a potom ju nakrájať na tenšie kúsky, hrubé asi 2-3 mm, v klasickom okrúhlom tvare čipsov. Ak máte doma krájač na uhorky, môže vám to výrazne uľahčiť prácu.

Môžete zeleninu nakrájať aj na iné tvary, ale dĺžka pečenia sa potom bude líšiť, takže si na to dajte pozor! Nakrájané kúsky zvyčajne púšťajú vodu, preto ich vždy najskôr vysušte papierovými utierkami.

Keď je zelenina pripravená na vyprážanie, jednoducho ju vložte do koša, ktorý je určený na hranolky, nastavte teplovzdušnú fritézu na približne 200 stupňov a zeleninové kúsky mierne postriekajte olejom.

Na prípravu zeleninových hranolčekov by malo stačiť približne 10 – 15 minút, ale v priebehu pečenia je dôležité obsah misky aspoň raz premiešať. Po vyprážaní dochuťte podľa chuti a môžete jesť.

Vegánske Ravioli

Ravioli miluje každý. Dokonca aj tí, ktorí ich ešte nikdy neochutnali si ich zamilujú. Tieto talianske cestoviny sa veľmi často pripravujú s mäsovou náplňou, ale sú skvelé aj s čisto vegánskou, zeleninovou náplňou.

Ingrediencie:

  • pol šálky strúhanky
  • 2 čajové lyžičky vločiek z pivovarských kvasníc
  • 1 čajová lyžička sušenej bazalky
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • 1 čajová lyžička cesnakového prášku
  • štvrť šálky nálevu aquafaba z cíceru alebo fazule
  • 250 g mrazených vegánskych raviol
  • soľ a korenie podľa chuti

Príprava:

V prvom kroku zmiešajte v miske strúhanku, vločky kvasníc, sušenú bazalku a oregano, cesnakový prášok a korenie podľa vlastného výberu. Potom nalejte aquafabu – čo je v nálev z cíceru – do šálky.

Predtým rozmrazené raviolové cestoviny postupne namočte do cícerového nálevu a potom ich dôkladne obalte v strúhanke zmiešanej s koreninami. Čím hustejšia bude, tým bude výsledok chutnejší.

Pred vložením obalených raviol do teplovzdušnej fritézy pokvapkajte každý raviol trochou oleja a smažte pri teplote 200 °C približne 12 – 15 minút, pričom kúsky od seba dobre oddeľte, aby sa na seba neprilepili.

Vegánske lasagne

Po pizzi sú lasagne asi najznámejším talianskym cestovinovým jedlom a mnohí ľudia si lasagne bez mäsa nevedia ani len predstaviť. My ale pre vás máme vegánsky recept, ktorý obsahuje výlučne rastlinné suroviny a čo je najlepšie, dá sa pripraviť v teplovzdušnej fritéze.

Ingrediencie:

  • jedno balenie cestovín na lasagne
  • pol šálky zeleninovej omáčky na cestoviny
  • štvrť šálky tofu ricotty
  • 3 polievkové lyžice nakrájanej cukety
  • 1 hrsť nasekaných špenátových listov
  • hrsť nasekaných bazalkových listov
  • soľ a iné talianske korenie podľa chuti

Príprava:

Na začiatok nalámte cestovinové plánky na lasagne na dostatočne veľké kúsky, aby sa pohodlne zmestili do teplovzdušnej fritézy a aby ste vedeli navrstviť aspoň štyri rady cestovín.

Potom uvarte rezance podľa pokynov na obale v hrnci s vodou, ktorú ste predtým osolili. Po uvarení cestoviny sceďte a nechajte úplne vyschnúť.

Keď sú hotové, položte pláty cestovín na plech teplovzdušnej fritézy, potom naň rovnomerne rozložte polievkovú lyžicu tofu ricotty, zeleninovú omáčku, štipku bazalky, špenátu a cukety a na vrch položte ďalší plát cestovín.

Tento postup zopakujte s ďalšími tromi vrstvami, aby ste vytvorili viacposchodové lasagne. Poslednú vrstvu polejte tofu ricottou. Pečieme pri teplote 200 °C približne 20 minút, alebo kým nie sú lasagne na povrchu pekne chrumkavé.

Po upečení je dôležité nechať lasagne vychladnúť, pretože budú lepšie držať pohromade a ľahšie sa budú servírovať na tanier.

Vegánske arancini (talianske ryžové guľky) 

Arancini je u nás takmer neznáme jedlo. Sú to talianske ryžové guľky, ktoré sa veľmi ľahko pripravujú a ak ich chcete vo vegánskej verzii, môžete ich upiecť v teplovzdušnej fritéze.

Ingrediencie:

  • jedna porcia krémového vegánskeho rizota (s hubami podľa chuti)
  • pol šálky strúhanky
  • pol čajovej lyžičky granulovanej cibule
  • soľ a korenie podľa chuti a šálka omáčky marinara

Príprava:

Z vegánskeho rizota, ktoré ste si pripravili alebo kúpili hotové, urobte guľky podľa chuti. V samostatnom tanieri zmiešajte strúhanku s cibuľovým práškom a koreninami a guľky pomaly obaľte v strúhanke.

Ak sa nechcú lepiť, môžete ako spojivo použiť trochu tekutiny z cícerového nálevu, ak vám zostal z prípravy iného jedla. (Toto sa skúseným vegánom stáva bežne.)

Keď sú hotové, vložte do teplovzdušnej fritézy toľko ryžových guľôčok, koľko sa do nej pohodlne zmestí. Nikdy ich nenechávajte príliš blízko pri sebe, pretože by ste tým zabránili ich peknému zhnednutiu a chrumkavosti. Do takmer 4-litrového koša sa pohodlne zmestí asi 6 guľôčok.

Keď sú guľky poukladané, postriekajte ich trochou oleja a pečte ich všetky pri teplote 200 °C 20 minút, kým nezhnednú. Nie je potrebné ich otáčať, pekne sa upečú aj bez toho.

Vegánske taquitos

Taquitos sú väčšinou známe ako taco. Je to ale oveľa pikantnejšia, oveľa zaujímavejšia verzia, ktorú si vegáni ľahko pripravia. Ak si ho chcete pripraviť doma, môžete si ho samozrejme pripraviť aj v teplovzdušnej fritéze.

Ingrediencie:

  • 14 mäkkých kukuričných tortíl
  • 1 kus jackfruitu (voliteľné)
  • pol šálky nakrájaného nemliečneho syra
  • 1 polievková lyžica nakrájaných paradajok 
  • 1 polievková lyžica nakrájaného jalapeňa
  • nejaký dip (jednoduché guacamole, salsa alebo vegánska kyslá smotana)

Príprava:

Pri príprave vegánskych taquitos je najdôležitejšia príprava tortilly. Položte nepriľnavú panvicu na sporák na stredný oheň, potom do nej vložte tortillové placky a zohrejte ich. Približne minúta stačí na to, aby každá strana získala mierne pripálenú, žltkastú vyprážanú štruktúru.

S tortillou sa tak bude lepšie pracovať. Pridajte dve polievkové lyžice jackfruitu, ktoré je u nás vzácne a ťažko dostupné, ale môžete ho nahradiť hubami geva alebo akýmkoľvek ovocím s tvrdou dužinou. Do plnky pridáme po jednej polievkovej lyžici strúhaného vegánskeho syra.

Potom preložte jeden koniec tortilly cez náplň a zrolujte ju ako palacinku. Rovnakým spôsobom naplňte aj ostatné tortilly a potom ich upečte. To bude potrebné robiť v malých dávkach, pretože 14 taquitos sa do fritézy určite nezmestí naraz.

Jednotlivé kusy by mali byť v rúre uložené vedľa seba tak, aby sa nedotýkali. Pred spustením programu ich postriekajte trochou oleja – napríklad repkového – a pečte pri teplote 200 °C približne 15 – 20 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu.

Citrónové tofu 

Tofu je jedným z najobľúbenejších jedál medzi vegánmi. A má na to dobrý dôvod – je to úplne bezmäsitá, alternatíva podobná syru, ktorá obsahuje kopec cenných živín, zároveň je mimoriadne sýta a dá sa pripraviť aj v teplovzdušnej fritéze.

Ingrediencie:

  • pol kilogramu extra pevného tofu
  • 1 polievková lyžica omáčky tamari
  • 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu
  • 1 čajová lyžička citrónovej kôry
  • štvrť šálky citrónovej šťavy
  • pol šálky vody
  • 2 lyžice cukru

Príprava:

Prvým krokom je nakrájať tofu na malé kocky, potom ho nasypať do misky a pridať tamari omáčku. Snažte sa ich premiešať tak, aby bola každá kocka dôkladne obalená v omáčke.

Keď sa to podarí, pridajte trochu kukuričnej múky a pripravte omáčku. Do malej misky dajte citrónovú kôru, dve lyžice kukuričnej múky, citrónovú šťavu, vodu a cukor a dobre premiešajte.

Potom vložte marinované kocky tofu do teplovzdušnej rúry, maximálne v jednej vrstve. Teplovzdušnú rúru nastavte na 200 °C a pečte približne 20 minút, pričom tofu každých päť minút premiešajte. Keď je tofu hotové, presuňte ho do panvice, pridajte omáčku a varte na miernom ohni, kým omáčka nezhustne. Malo by to trvať len niekoľko minút. Môže sa jesť samostatne, ale je výborné aj s ryžou a dusenou zeleninou.