Používanie teplovzdušnej fritézy – 7 tipov pre začiatočníkov

Teplovzdušná fritéza je skutočným majstrom v príprave tých najchutnejších jedál. Tento malý, ale výkonný kuchynský spotrebič potrebuje na vyprážanie namiesto litrov oleja alebo tuku iba teplý vzduch. Čo všetko dokáže pripraviť? Šťavnaté zeleninové kolieska, chrumkavú kôrku na vrchu mäsa aj lahodné koláče.

Naše súvisiace testy:

Fritézy na horúci vzduch: to najlepšie čo je v roku 2023 na trhu

Praktické tipy na používanie teplovzdušnej fritézy:

  1. Vždy používajte kôš

Kôš umožňuje cirkuláciu vzduchu okolo potravín, čo znamená žiadne vyprážanie v kvapkajúcom tuku. Je tiež dôležité, aby ste kôš nepreplnili, pretože sa môže stať, že cirkulácia vzduchu nebude optimálna.

  1. Nemusíte neustále kontrolovať jedlo

Pri tradičnom pečení a varení je potrebné jedlo často miešať a obracať. S teplovzdušnou fritézou to robiť nemusíte. Jedlo stačí otočiť len raz, takže kým fritéza pracuje, máte čas robiť iné veci. V našom predchádzajúcom článku sme zhrnuli naše skúsenosti s fritovaním. Myslíme, že sa vám ho naozaj oplatí prečítať. 

  1. Skutočne chrumkavé hranolky

Ak chcete z čerstvých zemiakov pripraviť dozlatista opečené hranolčeky, ktoré budú zvonka chrumkavé, musíte si dať pozor na dve veci. Prvou je, aby ste použili čerstvé zemiaky a druhou, aby ste zemiaky po nakrájaní na plátky dôkladne opláchli v studenej vode a odstránili z nich škrob.

  1. Dá sa použiť nielen na tradičné pečenie

Keďže teplotu fritovacieho vzduchu je možné regulovať v širokom rozsahu, je ideálna aj na rozmrazovanie, sušenie, prípravu dezertov a pomalé varenie. Šetrí tak miesto v kuchyni a otvára nové dimenzie vo svete gastronómie. 

Či už máte chuť na mandľovo-ovocné koláčiky alebo chrumkavé kuracie krídelká, s teplovzdušnou fritézou bude ich príprava hračka. 

  1. Dokonca aj umývanie riadu je hračka

Príprava výdatného obeda alebo večere sa vždy spája aj s množstvom hrncov, panvíc a misiek, ktorých umývanie je nočnou morou. Nehovoriac o tom, koľko oleja pri varení použijeme a to, že sa nakoniec môže dostať do výlevky čo nie je zrovna ekologické. 

Výhodou teplovzdušnej fritézy je (či už ide o plech alebo samotný kôš), že sa ľahko čistí papierovou utierkou alebo teplou vodou s trochou prostriedku na umývanie riadu. Odnímateľné prvky môžete bez problémov vložiť do umývačky riadu. Vonkajšiu časť prístroja a tlačidlá možno vyčistiť v priebehu chvíľky vlhkou handričkou.

  1. S vyprážanými kuracími stehnami sa lúčiť nemusíte

Niektorí ľudia sa vyhýbajú používaniu teplovzdušnej fritézy, pretože milujú pochúťky, ako sú hranolky, vyprážané kuracie stehná, vyprážané šampiňóny, vyprážaný karfiol alebo mäsové guľky. Tieto jedlá sa bežne pripravujú v klasickej fritéze alebo na oleji a je ťažké si predstaviť, že by sa dali pripraviť aj bez neho. 

Pravdou však je, že jedlá pripravené v teplovzdušnej fritéze, zľahka pokvapkané olejom, sú rovnako chutné, chrumkavé a šťavnaté, ako keby boli pripravené tradičným spôsobom. Navyše, vo fritéze môžete pripraviť aj mrazené výrobky.

  1. Dobrá správa aj pre vegánskych stravníkov  

Každý, kto konzumuje len rastlinnú stravu, vie, aké dôležité je, aby zelenina zostala po upečení šťavnatá a plná vitamínov. Teplovzdušná fritéza prináša dokonalý spôsob prípravy vegánskych pochúťok, ktoré majú tú správnu chuť a štruktúru. Fritézy sa zvyčajne dodávajú s praktickou knihou receptov alebo aplikáciou, ktorá obsahuje aj recepty bez mäsa, no o chutných vegánskych receptoch sme už písali aj predtým.

Naozaj sa oplatí vyskúšať čo najviac jedál a postupov, pretože fritéza je skvelý pomocník a jediným obmedzením bude vaša fantázia.